A Kvarner-öböl titkai

A Kvarner-öböl titkai

Zserbó 1. és 2. – A múlt és a háború tengerén

Történelem és romantika a Kvarner-öbölben a boldog békeidőktől a Nagy Háborúig

2024. június 23. - madjarica

viber_kep_2024-06-22_23-58-11-389.jpg

Ezen a héten két izgalmas és romantikus könyvet ajánlunk: Zserbó – A múlt tengerén és Zserbó 2. – A háború tengerén. Utazzunk vissza az 1910-es évekbe, amikor a Kvarner-öböl a magyar kulturális élet pezsgő központja volt!

Mi vár ránk?

  • egy édes és izgalmas utazás Budapestről az egykori Magyar Tengernellékre

  • Szépkúti Blanka és báró Hollósy Ármin romantikus története a boldog békeidőktől a Nagy Háború kitöréséig

  • részletes, korhű leírások Fiume, a Magyar Korona egykori legszebb ékkövének és Abbázia, a Monarchia luxusüdülőjének pompás életéről

  • Igazi időutazás a századelő történelmi eseményeibe egy romantikus történetbe építve

Ne hagyd ki a Zserbót, ha szereted a történelmet romantikus köntösben olvasni! 📖💕

A szerző, Karády Anna rövid ajánlója:

 

A múlt heti izgalmas, de nehéz olvasmány után könnyebb vizekre evezünk. Legalábbis ami a műfajt illeti, biztosan, hiszen ezen a héten egy kétkötetes romantikus történelmi regényt ajánlunk. Igaz, viharral itt is találkozunk majd, a tengeren és a szerelemben egyaránt. Ez a két kötet pedig a Zserbó – A múlt tengerén, valamint a Zserbó 2. – A háború tengerén.

Mostani időutazásunk a 20. század elejére repít vissza, a boldog békeidőkbe, egész pontosan 1910-be. Az apropó pedig az, hogy Gerbeaud Emil a századelőn az Osztrák–Magyar Monarchia kultikus fürdőhelyén, az abbáziai luxusvillák és fényűző szállodák szomszédságában megnyitotta cukrászdáját Pavillon für eine Conditorei néven, ahova Szépkúti Blankát, a Budapesten már bizonyított Zserbó-kisasszonyt küldi el, hogy tengerparti üzletét fellendítse.

europeana_eu-2058617-https_svevid_locloudhosting_net_files_original_21f6d6a6d72aa00d542b47f6bd623614_jpg-64d7ecdbfa16524325d17e95414a2f9b.jpeg

Abbazia : Conditorei Gerbeaud - 1902 - Rijeka City Library, Croatia - CC BY-NC-ND.

Még az érkezéskor, a fiumei kikötőben „a Gerbeaud-kisasszony útjába egy tengerészt sodor a bóra nevű szél“, a két kötetben kettejük kapcsolatát követhetjük végig egészen 1914-ig. Ez adja a fordulatokban, romantikában, érzelmekben  bővelkedő alaptörténetet, mely garantálja, hogy a könyvet egyszerűen le sem akarjuk tenni. Igazán izgalmas, nagyon jó stílusban megírt olvasmány, édes élvezet a sós tengeri levegőben.

Azonban ez a két kötet sokkal több, mint egy románc. Az írónő a book24.hu szerint „rendkívül alapos, tájékozott, már-már tudományos szintű pontosággal és részletességgel járja körbe a választott témát és annak minden apró részletét, legyen szó akár helyszínről, akár korstílusról, korszellemről.“ Így a szórakozás mellett történelmi ismereteinket is gazdagíthatjuk: belecsöppenünk a századelő Fiuméjének és Abbáziájának pompás életébe, amikor is a Kvarner-öböl a magyar kulturális élet pezsgő központja volt, például a friss sütemények naponta érkeztek vonattal Budapestről a napi újságokkal együtt. Megtanulhatjuk a Zserbó-kisasszonyok titokzatos óbrezs nyelvét is, mely szerint Hollóssy báró sonics ifréf. A Gerbeaud-életérzésen keresztül ismerhetjük meg a korabeli társadalmi életet, az előkelő vendégeket, akik – bár rajonganak az otthon is kapható macskanyelvért és a konyakos meggyért –, a tengerparton mégis másféle nyalánkságra vágynak.

vf_2009691_1.jpg

Az abbáziai Gerbeaud cukrászda - Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

A történelmi tények ismertetése, mely nekünk, magyaroknak ezt az időszakot olyan különlegessé teszi, organikusan épül be egy-egy jelenetbe vagy egy-egy szereplő karakterébe: például a főszereplő Blanka édesapja Fiumén keresztül vándorolt ki Amerikába, orvostanhallgató udvarlója a híres Szegő szanatóriumban végzi gyakorlatát, a legelőkelőbb vendégek pedig a Hotel Quarneróban szállnak meg. A szereplők között találunk magyarokat, horvátokat, olaszokat, akik segítenek, hogy a kor multikulturális, többnyelvű világát megismerjük, amikor is a Kvarnerben a régi mondás szerint „még a bolondok is legalább három nyelvet beszéltek.“ 

7-az-egykori-abbaziai-villamos-1024x693.jpg

Az abbáziai villamos

Élet- és korhű táj- és térleírásokkal találkozunk, valóban olyan érzésünk lehet, mintha Blanka kisasszony oldalán mi is a Kvarner-öbölben sétálnánk. Felelevenedik előttünk a fiumei kikötő, a Gomila vendéglőinek, kocsmáinak világa, a Tengerészeti Akadémia, de egy lenyűgöző korabeli vitorlás yachton, a Sciroccón elutazunk Veglia (ma Krk) szigetére is, csónakázunk a Cres-szigeti Kék Barlangig, villamosozunk Abbáziában, és menetrendszerinti hajójárattal tesszük meg a Fiume–Abbázia távolságot. Az érzékletes leírások és a jól kidolgozott karakterek garantáltan magukkal ragadnak, és valódi időutazásra invitálnak. A történelmi adatok hitelességét és relevanciáját az írónő alapos kutatómunkája mellett Pelles Márton és Balogh Tamás szakmai lektoroknak is köszönhetjük.

fortepan_9419.jpg

Abbáziai fürdőzők. Kép forrása: Fortepan

A második kötetben a boldog békeidőket felváltja a Nagy Háború előszele, a szerelmesekre megpróbáltatások sora vár: a haditengerészeti mozgosítási parancs kirángatja őket a Kvarner édenkertjéből, hiszen ahogy a kötet alcíme is suggalja: „a kötelesség még az életnél is előbbre valóbb“. A második kötetben betekintést nyerhetünk a tengeri kikötők, világot járt tengerészek különös életébe, majd a huszadik század hajnalának legtündökölőbb éveit követően az Adria megmutatja viharosabb arcát is. A romatikus szálon keresztül megismerhetjük például a Zenta hadihajó talán kevésbé ismert tragikus történetét. Vajon az első kötet sorsszerű találkozása boldog vagy szomorú véget ér? A háború viszontagságai közepette semmiben sem lehetünk biztosak.

sms_zenta1.jpg

SMS Zenta. A kép forrása: Wikipédia


umjetnicki-paviljon-juraj-matija-sporer-opatija-6854-opatija_156907123604.jpg

Az egykori Gerbeaud cukrászda helyén Abbáziában (ma: Opatija) a Juraj Šporer Művészeti Pavilon áll. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kvarner.blog.hu/api/trackback/id/tr10018433473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása